Disclaimer: Iedere persoon heeft een andere levensbehoefte, ongeacht of iemand ASS heeft of niet. Via deze pagina focus ik me op ontwikkelingsgebieden in combinatie met ASS. Nadrukkelijk vanuit mijn beleving. Hierin ben ik zeker niet de enige, maar deze zienswijze is ook niet algemeen gebruikelijk. Klopt het niet: ach, dan heb ik geprobeerd ASS meer uit te pluizen. Klopt het wel: dan hoop ik dat onderzoekers, behandelaars en begeleiders deze koppeling willen oppakken in het belang van de vele kinderen, jongeren en volwassenen die nu spaak lopen. 

Nadrukkelijk wil ik stellen dat ik niet concludeer dat de huidige behandeling cq begeleiding niet juist is. Er is echter een bepaalde groep die echt vastloopt, mogelijk door de hoge verwachtingen en vaardigheden in de maatschappij in combinatie met hun vertraagde ontwikkeling. Het lukt niet altijd om de kennis en vaardigheden te integreren.  Dat is de groep die ik binnen deze pagina wil ondersteunen. Passende oplossingen kunnen wellicht dan ook bedacht worden.

 

Overwogen is om via de 'officiële' kanalen documentatie en onderzoek vorm te geven. Dat laat ik liever over aan onderzoekers, begeleiders, behandelaars of andere geïnteresseerden. Gekozen is om via deze website mijn denkwijze en aanpak vast te leggen. Hierdoor kan ik de informatie snel en eenvoudig delen met de mensen die hier nu al iets aan hebben. Bovendien hoef ik nauwelijks rekening te houden met opdrachtgevers, belangen etc.   Eng?! enorm

 

En mijn intrinsieke motivatie?: ik wil een hersenkraker hebben. Waarom is iets zoals het beschreven is, waarom is er bepaald gedrag en waarom sluiten bepaalde 'logische' oplossingen toch niet aan? Ongetwijfeld kom ik niet tot een eensluidend antwoord, maar wellicht dat dit anderen weer kan inspireren om het onderzoek vanuit een ander perspectief op te pakken.

 

Wat is mijn basis?

 

De visie van Martine Delfos is voor mij een grote inspiratiebron. Autisme vanuit een vertraagd en versneld ontwikkelingsperspectief.  Door aan te sluiten bij de diverse ontwikkelingsfasen kan beter aangesloten worden bij de behoeften vanuit de vertraging, maar zeker ook de sterke/versnelde kwaliteiten aangesproken worden. Uiteindelijk komt daar een bepaalde stabiliteit uit, waarbij groei altijd mogelijk moet blijven.

 

Colette de Bruin stelt in haar boek 'geef me de vijf' dat mensen met ASS gezien kunnen worden vanuit een unieke streepjescode. Door dit te koppelen aan de visie van Martine Delfos heb ik grip op de verschillen tussen mensen met ASS.

 

Ooit is bepaald dat de uitslag van het IQ onderzoek bepaald of iemand in het begeleidingstraject van zwakbegaafd hoort (IQ <85) of niet. Als een kind met een forse achterstand in sociale- en emotionele vaardigheden met een normaal of hoog IQ (>85) deze begeleiding nodig heeft loopt het vast op gebrek aan passend onderwijs, overvragen van vaardigheden etc. Onduidelijk is mij die ongelijkheid. Waarschijnlijk geblokkeerd door 'de' systemen, maar dat is een veronderstelling.

 

Yvonne Loekemeijer en Marianne zijn vanuit EBLA gestart om hechting als belangrijk element bij de ontwikkelingsfasen zichtbaar en hanteerbaar te maken en daarmee ontwikkeling in de fasen objecteerbaar te maken.  Zij moeten hun traject nog laten valideren, maar is een specifieke visie die ik ook koppel.

 

Ook de over- én onderprikkeling cq  over- én onderbelasting is een groot  issue. Barbara de Leeuw is hierbij een groot initiator.

 

Door deze visies aan elkaar te koppelen kom ik zelf tot een gevoel van 'logisch' dat een bepaalde groep vast loopt. Dat gevoel ga ik proberen onder woorden te brengen in documentatie. Als het klopt zoals ik denk zit hier zeker een antwoord voor deze groep  met een normale/hoge intelligentie die nu volledig vastloopt in zijn scholing, ontwikkeling en behandeling/begeleiding.

 

Klopt dit? laten we dan het traject omdraaien. Al snel deze kinderen levensloop ondersteuning geven. Zorg wanneer nodig, stapje terug als het goed gaat, ouders in hun kracht houden en school en thuis integreren in aanpak. Wie weet!